ICW Eelde - Uitslag 2018

Cycle Sport Groningen schrijft eigen "Hitteplan".

Vrijdag 27 juli keerde na enkele jaren afwezigheid de ICW Eelde terug op de noordelijke wielerkalender. Er was een klein omloopje van 2,8 km uitgetekend aan de rand van het dorp, met een lange klinkerstrook en een heuse chicane in de finale. 

Vooraf was veel te doen over de hittegolf die ons land teisterde. Immers, met 34-35 graden koersen is geen sincure. Diverse evenementen in den lande werden afgelast, kinderen en bejaarden mochten niet in de zon en diverse bedrijven deelden gratis ijs en/of water uit op de werkvloer. De overheid raadde aan lichamelijke inspanning te vermijden en ook op onze Facebookpagina werd (door volslagen onbekenden) opgeroepen de wedstrijd af te gelasten. Opvallend genoeg kwamen in de mailbox van CSG tussen 15:00 en 18:00 uur enkele afmeldingen binnen met zeer creatieve, zelden gehoorde redenen. Kortom, een gewaarschuwd renner telt voor twee...

Maar dat was buiten CSG gerekend. De trein stond al op de rails en "de Tour wacht op niemand", om er maar enkele clichés tegenaan te gooien. Vanzelfsprekend baarde de hitte de organisatie enige zorgen, maar er werden extra flesjes water ingeslagen voor de vrijwilligers. Voor de deelnemers werd vanuit Huize Bonting een tuinslang uitgerold om voor én na de koers verkoeling te verzorgen. De Voiture Balai van Spaak Groningen bracht koffie en frisdrank en als kers op de taart werd via de warme contacten bij WV de Kannibaal een heuse ijscokraam geregeld. Rianne's Boerderij IJs verzag alle vrijwilligers, deelnemers en omwonenden van één of meerdere heerlijke, ambachtelijk bereide ijsjes!

Kortom, aan alle randvoorwarden was voldaan om er een geslaagde avond van te maken. En dat werd het!

Bij de Sportklasse en KNWU-basisleden maakte CSG de koers, hetgeen ervoor zorgde dat "we" met 5 man in de beslissende kopgroep van 10 man zaten. Naarmate de koers vorderde, losten nog enkele koplopers vooraan en Jerry Meurs schakelde zichzelf én een belangrijke concurrent uit door een ronde voor het einde uit de bocht te vliegen. Zodoende gingen 6 man de finale in, waarbij CSG nog steeds een numeriek overwicht had. Er werd slag om slinger gedemarreerd, maar pas in de allerlaatste kilometers slaagde CSG'er Dirk Janssen erin weg te komen en licht afgescheiden de zege te pakken. Voorzitter Jelte Krol eindigde op enkele seconden als tweede, voor Egbert Schoemaker. Thuisrijder Rob Bonting werd 4e en Pim Klomp van het organiserend comité eindigde als 6e. Op een hele dikke minuut won Marco Bergman de sprint van het overgebleven peloton.

Bij de dames stonden circa 15 dames aan de start, waaronder CSG'ers Karin Koster, Kim Slütter en halve CSG'er Irene Lako. Echt afscheiding kwam er nooit, hoewel er enkele dames moesten lossen. De aanwezige CSG-dames hadden voorals doel de koers uit te rijden en zo goed het blauwe shirt te tonen. Daar slaagden de dames met verve in. Ze zaten er continu goed bij en slaagden er zelfs in diep in de finale nog wat afspraken te maken en voor elkaar te werken. Kortom, een geslaagd debuut! In de laatste ronde bleef alles bij elkaar en kwam het aan op de laatste rechte lijn na de chicane. Hedwig de Jong pakte resoluut de leiding en sprintte afgetekend naar de winst. Daarachter eindigde Irene Lako (in NWVG shirt) op enkele seconden als tweede. Karin Koster werd derde en pakte een mooie en verdiende podiumplek voor CSG.

Het koersverloop van de Amateurs A en junioren kunnen we kort over zijn. Na enkele schermutselingen reden na circa 20 minuten koers Bodi Del Grosso en Sjoerd Jansman weg uit het peloton en zij werden niet meer terug gezien. Lang hield het peloton de beide vluchters in het zicht, maar toen het verzet eenmaal gebroken was, verdwenen de koplopers vlot uit het zicht. In de laatste ronde demarreerde Bodi Del Grosso op de klinkerstrook, sloeg een klein gaatje en kwam als eerste over de streep. Sjoerd Jansman eindigde als 2e. Er ontsnapten nog 5 renners uit het peloton, waarvan Robbert Mekelenkamp de 3e plaats pakte. CSG'er Berend Slagter eindigde als 6e.

Zodoende kwam er een einde aan de hete sportavond, die werd afgesloten met een paar heerlijke ijskoude biertjes in de tuin van 'trainert' Rob Bonting. Al met al kijken we terug op een geslaagde avond en komen we in de toekomst hopelijk vaker terug in Eelde voor de koers.


Alle deelnemers, vrijwilligers en omwonenden bedankt voor de warme maar fantastische avond! Special thanks to het organiserend comité, het was top geregeld!!


Klik hier voor het fotoalbum!

Uitslagen ICW Eelde 2018

Onze sponsoren