Nieuws

CSG debuteert met een 3e plek in Zwift Racing League

Dit najaar debuteerde CSG in de online en virtuele fietswedstrijden van de Zwift Racing League. Een mooie stok achter de deur om de conditie op peil te houden, om wat wedstrijdervaring op te doen en om (virtueel) uit te komen voor je club. De belangstelling bij CSG was groot, zodanig zelfs dat er 3 teams ingeschreven werden, 2 in de B-categorie en 1 in de C-categorie. Diverse deelnemers schreven een sfeerverslag.

Handleiding / instructies: Hoe haal je als CSG B1 de derde plek van de Zwift Racing League.

Benodigheden:

- 2 fietsende schaatsers of schaatsende fietsers (Guus en Jan Willem)

- 1 die multi inzetbaar is en altijd klaar staat en om een ander team uit de brand te helpen (Gerard).

- 2 die na een noodoproep klaar staan voor de finishing touch (Jerry en Mark).

- 1 klaverjas master met slechte ketting (Bram).

- 1 ex-padvinder (Berend).

- 1 fanatiekeling die de trainer mee wil nemen op vakantie (Robert).

- 1 stille kracht waarvan je altijd op aan kunt en veel punten binnen harkt (Daan).

- 1 regelneef (Marco RS).

- 12 ¼ liter zweet verspreid over verschillende locaties.

- 1437x gehijg met wisselende toonhoogtes.

Voorbereiding:

Zorg er voor dat je materiaal goed is en goed hebt gecommuniceerd voor de start van de

wedstrijden. Het wil nog weleens voorkomen dat de verbinding niet goed is of er een hartslagband

niet werkt. Soms komt het excuus dat er tijdens de race een ketting afvliegt. Zorg ervoor om niet

tegen een diskwalificatie tijdens een race of een Team Time Trail aan te lopen.

Bereiding (8 races):

1. Tijdens de eerste Team Time Trail (TTT) begin je met 5 rijders (2 fietsende schaatsers, expadvinder, stille kracht en regelneef). Indien er een verbindingsprobleem (regelneef) plaats vindt ga je met 4 rijders van start. Het parcours is waistband in Watopia en na het startschot nog even de delay time afwachten en gaan. Bij de TTT moet je goed op je W/kg letten en als 6e eindigen. De ex padvinder dient hierin het voortouw te nemen en de multi inzetbaar laat je een ander team helpen.

2. De race vang je aan met 5 rijders (ex padvinder, regelneef, fanatiekeling, klaverjas master en multi inzetbaar). Het parcours is afwisselend vlak met 2 klimmetjes. Op de vlakke sprintjes zorg je dat je vooraan bent en de punten pakt. Hier zijn de fanatiekeling en klaverjas master uitermate geschikt voor. Regelneef kan dan wat bergpunten halen. Samen met de ex-padvinder en multi inzetbaar rij je naar een 5e plek. Een excuus als; mijn ketting ligt eraf, is niet ondenkbaar.

3. Bij voorkeur start je met 5 rijders (2 fietsende schaatsers, fanatiekeling, klaverjas master, stille kracht en ex padvinder). Het parcours is vrij vlak en samen dien je ervoor te zorgen dat je als 3e eindigt. Excuus als; mijn ketting ligt eraf komt ook weer voorbij. Ook dien je minimaal 1 rijder te laten diskwalificeren (bij voorkeur een fietsende schaatser).

4. Hier zullen erg veel excuses voorbij komen. Het schaatsseizoen is weer begonnen (2 fietsende schaatsers). Ik zit op Mallorca (regelneef). Ik zit een nachtje met de vrouw in (ik dacht) Noordwijk (klaverjas master). Ik ben op vakantie (fanatiekeling). Advies is om dan een noodoproep te plaatsen en 2 extra rijders te krijgen en iemand zo ‘gek’ te laten zijn om de trainer mee te nemen op vakantie. Ga met z’n 6en van start (2x noodoproep, ex padvinder, fanatiekeling, stille kracht en multi-inzetbaar). Pak bij de beklimming en sprints je punten en wordt 3e.

5. Mooie vlakke rit die uitstekend geschikt is om de 4e plaats te behalen. Vang deze rit aan met fanatiekeling, stille kracht, 1x noodoproep, regelneef, ex padvinder en klaverjas master. Zorg er voor dat de ketting van de klaverjas master er nu echt goed afligt en de strijd moet staken. De overige rijders dienen zoveel mogelijk van voren te zitten om de 4e plaats veilig te stellen. Excuses als ik heb Mallorca nog in de benen komt ook nog voorbij.

6. Deze keer een zware rit met veel hoogtemeters. Creëer een combinatie van lichtgewichten en de iets minder gestroomlijnde figuren. Excuses voor deze rit gaan worden. Mijn  hartslagband werkte niet goed (klaverjas master) en dit was totaal mijn dag niet (regelneef). Zorg er wel voor dat je met 6 rijders start. 1x noodoproep, stille kracht, fanatiekeling, ex-padvinder, klaverjas master en regelneef. Regelneef moet de power up aambeeld (dat je 30 kg zwaarder maakt) inzetten als hij de berg op gaat en NIET tijdens een afdaling. Leuk voor het verrassingseffect. Zo word je mooi 5e van de dag en niet 4e. Uiteraard helpt multi-inzetbaar het andere team weer eens.

7. Dit zal een sleutelwedstrijd worden. De 2e TTT van het seizoen. Kortom diskwalificatie ligt weer op loer. Zorg er dit keer WEL voor dat je als team de diskwalificatie pakt. Waarom zou je een 3e plek al in de voorlaatste wedstrijd veilig stellen. Startteam zou als volgt kunnen zijn. Fanatiekeling, stille kracht, klaverjas master (met ketting), noodoproep. Noodoproep en stille kracht zullen deze wedstrijd erg goed hun best doen en noodoproep zorgt persoonlijk voor de 0 punten. Geen smoesjes met kettingen en hartslagbanden dit keer. Alleen regelneef die het tempo wat wilde temperen wordt vandaag genegeerd.

8. Maak van deze dag een feestdag. Neem Stille kracht, ex padvinder, regelneef, fanatiekeling en multi inzetbaar. Zij zullen de punten aan elkaar rijgen. Niemand zal 16 november 2021 nog vergeten. De dag dat CSG een overwinning pakt in de Zwift Racing League. De adviezen (van kenners) om tijdens de rit een fietswissel uit te voeren dien je compleet te negeren. Excuses worden niet geaccepteerd. Zorg ervoor dat je naar de finish knalt en tussendoor heel veel punten pakt. Plek 3 in het algemene klassement zal een feit worden!

 

Ooggetuigenverslag Team B2:
Of het ons leuk lijkt om mee te doen met een Zwift competitie? Tuurlijk, ook al weet niemand van ons echt waar we eigenlijk ja op zeggen.  Een ding weten we wel: het weer buiten wordt snel minder, dus het wordt tijd om de tacx af te stoffen en de ventilator aan te zetten.
Marco deelt ons in in team B2. Nadat we het juiste shirt hebben gekozen (prachtig gifgroen), Zwift en Discord hebben geïnstalleerd en een enkeling nog even snel een tacx op de kop moet tikken, zijn we er klaar voor.
De eerste race is een ploegentijdrit. In het weekend voor de race merken we dat het lastig wordt om met de vereiste 4 man aan de start te staan. Gelukkig krijgen we met Gerard versterking vanuit B1 zodat we in ieder geval kunnen starten. Toch lijkt het een uur voor de start mis te gaan: een klusjesman bij Tim zorgt voor kortsluiting en zonder stroom wordt digitaal fietsen lastig. Een keer wat anders dan een lekke band. Met een snelle reparatie is iedereen zo'n 20 minuten voor de start online. En het begint toch wat te kriebelen. Hoe werkt dit eigenlijk allemaal? Niemand van ons heeft echt ervaring met het racen op Zwift en sommigen van ons hebben nog nooit een tijdrit gereden. Hoe moet je digitaal overnemen en hoe werkt dat praten via Discord eigenlijk? Maar goed, we zien wel waar het schip strandt. We hebben een doel: samen over de streep. Hopelijk met een leuke tijd. Na de start merken we dat het eigenlijk best lekker gaat. Het is niet gemakkelijk, maar met de juiste ether-discipline weten we toch netjes met 4 man over de streep te komen. En die tijd... Ach ja... We moeten ergens beginnen.
Met frisse moed staan we de volgende dinsdag weer aan de start. Deze keer een normale race. We weten dat een Zwift-race standaard keihard begint en dat er na een tijdje wat groepjes ontstaan. Maar zoals het nu ging, hadden we niet verwacht. Vanaf de start schieten de wattages pijlsnel omhoog en blijven daar voor ons gevoel veel te lang hangen. We zitten op het randje (of erover) van opblazen en we hebben maar een gedachte: wanneer komt hier een eind aan?  Hoe lang nog? Na wat een eeuwigheid lijkt, ontstaan er na een paar minuten toch verschillende groepen waar we aan kunnen sluiten en waar het tempo iets beter te verdragen is. Makkelijk wordt het niet, want in de wereld van Zwift heerst blijkbaar de regel: nooit je benen stilhouden, altijd blijven trappen. Ook al zit je in een groepje, even herstellen zit er dus niet in. Na een uur weten we met veel pijn en moeite de finish te halen en we vragen ons luidop af: gaat het elke week zo?
De weken daarop worden de afstanden langer en de parcours uitdagender. Iedere week starten we met andere mensen uit B2, want iedereen zit met werk of kan er om andere redenen niet bij zijn. Bijvoorbeeld ziekte of een derailleur die een half uur voor de start van de race 'plotseling' dienst weigert.
Intussen weten we waar we aan beginnen en wat we kunnen verwachten. We weten onze energie beter over de hele race te verspreiden en proberen zo goed als het gaat bij de groep te blijven. De gemiddelde hartslag bereikt piek na piek, maar we hebben de geruststelling dat na ongeveer 75 minuten alles beter wordt. En dat we een erg goede training hebben gehad, vermomd als race.
De laatste race is net als de eerste een ploegenrit. Deze keer krijgen we versterking door Harriët uit C1 en kunnen we met 4 man van start. We merken dat de ploegenrit ons wel bevalt. Niet dat het makkelijk is, het blijft immers Zwift, maar in vergelijking met de gewone races kunnen we nu het zware werk verdelen en hebben we meer het gevoel dat we samen in deze race zitten. We fietsen ons eigen tempo en bereiken ons doel: met 4 man over de streep.
En het eindresultaat van deze eerste Zwift competitie? Ik heb het erbij moeten zoeken, want na de eerste race was direct duidelijk dat we niet meedoen voor de top drie. Na 8 weken fietsen, zijn we als 12e in onze poule geëindigd. Niet de beste, maar wel een paar ontzettend goede workouts gehad.
 

Sfeerverslag C1:
Net als op de weg heb je bij het indelen van groepen het snelle team en het gezellige team. Zo ook op Zwift. We mochten het seizoen beginnen met een ploegentijdrit. Waar de B-teams tactieken hadden om in een aero, aaneengesloten lint te rijden, was team C1 de hele rit druk op Discord om als groep bij elkaar te blijven. Hard ging het dus niet, maar voor de teambuilding was het een prima aftrap. De weken erna werd een paar dingen duidelijk: gezellig is zo’n Zwiftrace niet en het maakt heel veel uit hoeveel Zwift denkt dat je weegt. En dus was het starten in diep donkerrode zones en hijgend achter een stel obese mannen aan die de eerste kilometers voortdurend met gemak 4 tot 5 watt per kg wegtrapten. Geen adem over om er ook nog eens bij te vloeken.
 
Het team werd geplaagd door blessures en materiaalpech, maar elke keer bleek er toch een blikje CSG-ers opengetrokken te kunnen worden voor een gastoptreden. Waarvoor dank! Ook bleek de wedstrijdleiding onverbiddelijk nadat een teamlid een digitaal issue had en een ongekend hoog ftp de boeken in reed. Correctie was niet mogelijk en de diskwalificatie voor de rest van het seizoen een feit.
 
Als er een podium was geweest voor de kelderklasse dan hadden we op de hoogste treden van de laatste drie gestaan. Veertiende van de zestien, ‘het kon minder’ zou een Groninger zeggen. Dat klopt. En als pijn fijn is dan was het ons een waar genoegen te mogen strijden tussen de Vegan  Crocodlies en de Herd of Slippery Ponies. Marco Roetert Steenbruggen: dank voor dit initiatief tot zelfkastijding. Het smaakt naar meer!

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren