Nieuws

CSG fietst voor onderzoek naar CF

Voor het tweede jaar op rij deed CSG mee met de Alternatieve D-day van Skate4Air. Initiatiefnemer en aanjager van het geheel Guus Olijerhoek doet verslag:

Afgelopen vrijdag 28/1 vond de tweede Skate4AIR D-Day plaats. Sinds 2011 rijdt een betrokken groep schaatsers jaarlijks de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee of doet mee aan de Daylight Challenge in Zweden. Ze laten zich sponsoren en dragen daarmee bij aan de strijd tegen taaislijmziekte (cystic fibrosis, of kortweg CF). CF is de meest voorkomende erfelijke ziekte met beperkte levensverwachting in Nederland. Eén op de dertig Nederlanders draagt dat gen bij zich.

Door corona gingen deze evenementen, net als vorig jaar, niet door. Als alternatief werd de Skate4AIR D-Day bedacht. Een anonieme sponsor die zeer betrokken is bij het goede doel, heeft aangeboden om elke afgelegde kilometer met een euro te belonen. Het geld gaat rechtstreeks naar onderzoek, zonder tussenkomst van wie ook. Er is geen strijkstok, de Nederlandse CF stichting ziet daar streng op toe. Kortom, elke kilometer die vrijdag 28 januari fietsend, lopend, kruipend desnoods afgelegd werd, kwam ten goede van het onderzoek naar CF.

Mijn beide kinderen, Rianne (19) en Niels (16) hebben CF, dus het doel staat me erg nabij. Net als vorig jaar stond er weer een heel peloton van CSG (ca. 20 m/v) te popelen om kilometers af te leggen. Zo gaaf!!!! Om 7:00 uur trapten we samen met voormalig Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage af met een virtuele rit op Zwift. Zo'n 10-12 CSG'ers reden online mee, voorafgaand aan de werkdag of wellicht zelfs een beetje spijbelend. Anderen gingen buiten op pad of reden met een hele dikke omweg naar het werk. Er zijn indrukwekkende prestaties geleverd! Hele lange ritten, hele vroege ritten, of een mix van binnen en buiten of verschillende sporten, echt hartverwarmend! 
N.B. Wat Guus hier in zijn verslag niet bij vertelt, is dat hij zelf een monsterprestatie neerzette. Hij zat een hele werkdag op de indoortrainer en trapte maarliefst 7h21 en een duizelingwekkende 260 km weg. Waarvan akte. Alsof dat nog niet genoeg was, ging meneer aansluitend nog "even schaatstraining geven" op Kardinge...

Uiteindelijk heeft de D-Day de volgende cijfers opgeleverd:
- 986 deelnemers
- 37.737 kilometers (waarvan zo’n bijna 2000 door CSG-ers)
- € 106850 euro

Een enorm bedrag voor een dag sporten. Heel erg bedankt voor alle inzet, aanmoedigingen en donaties!!!

Ben je na het lezen van dit verslag enthousiast geworden en/of wil je alsnog doneren?
Dat kan via: https://alternatieved-day.inactie4air.nl/team/cyclesport-groningen

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren