Nieuws

CSG kijkt terug op succesvolle ploegentijdrit Lageland

Op zondag 29 mei jl. werd in Lageland, tussen Harkstede, Slochteren en het even beroemde als  beruchte Eemskanaal een ploegentijdrit verreden in het kader van de serie Ready2Race wedstrijden van de Jumbo Visma Cycling Academy. Een noviteit, een verrijking voor de kalender, want tot dusver bestond de serie vooral uit (trainings)koersjes op sportpark Corpus den Hoorn en een enkel omloopje hier en daar (Middelstum, Bunne). Tevens werden er ook al clinics georganiseerd voor beginnende wedstrijdrenners (m/v), kortom een uitgebreid programma, maar een ploegentijdrit werd tot op heden nog niet verreden in deze cyclus.

Koersdirecteur Johan Appeldoorn had zijn met zijn organiserend comité een fraai parcours uitgetekend langs het Slochterdiep en Eemskanaal. Vergunningen aanvragen in twee gemeentes, met ook overkoepelende goedkeuring van de provincie Groningen bleek geen gemakkelijke taak, maar de organisatie van CSG liet zich niet zomaar uit het veld slaan. En dus werd volhardend de noordelijke ambtenarij platgebeld, gespamd en gemaild totdat alle vergunningen in orde waren. Waarvan akte.
Afhankelijk van de samenstelling van de ploegen moesten/mochten de teams van 4 deelnemers (m/v) één of twee ronden rijden, d.w.z. ruim 20 km of 41 km afzien. Geheel tegen de verwachting in werd de wedstrijd in herfstachtige omstandigheden verreden. Het was kil, er waaide een stevige NW wind (4 Beaufort) en er viel een heel klein miezertje. De deelnemers hielden nauwlettend buienradar in de gaten, zou het droog blijven? Kwam er nog meer regen? En hoe zou de wind staan langs dat vermalledijde kanaal? 
De vrijwilligers hadden hun winterthermokleding uit de kast getrokken, hetgeen geen overbodige luxe bleek. Al met al was het pittig, fris, maar overwegend droog. Zelfs de weg bleef droog en dus werden er puike snelheden rond Lageland bereikt. Laagvliegen in Lageland, zo u wil. Met een kleine 30 teams aan de start kon de organisatie rekenen op een mooi startveld, althans voor een eerste keer. Natuurlijk gaan we kijken wat er beter kan, of we een andere plek op de kalender moeten kiezen bijvoorbeeld. Maar zowel onder de deelnemers als onder het organiserend comité werd slechts enthousiasme en blijdschap geconstateerd. Wat een parcours, wat een gave rit, wat een topdag!

Klein doch evident verbeterpunt is het aantal inschrijvingen bij de dames. Slechts twee damesteams reisden af naar Lageland. De optimist in ons zegt echter dat CSG zelf goud en zilver pakte bij de dames, maar wat meer concurrentie mag volgend jaar absoluut. Bij de heren ging Team Gaul er met de winst vandoor. Op verzoek reden zij als allereerste, nog ruim voor de dames en overige teams, in verband met verplichtingen elders later op de dag. Of hadden ze gewoon goed naar de weersverwachting gekeken, want nadien ging het significant harder waaien. Tactisch slim of gewoon toeval, we zullen het nooit weten. In ieder geval raffelden ze de 41 km met een gemiddelde snelheid van dik 48 km/h af. Team Gewiss (een pseudoniem, vermoeden we), hopelijk rijdend zonder prestatieverhogende middelen (i.t.t. hun voorgangers in de jaren '90) pakte de tweede plek, vlak voor de roze brigade van Team Hekman/Stoudam/MijnAccountant/Ridder/Harko/KrasseKnarren/poweredbyWieger/Roma/Bioracer/deClubkledingisonderweg. Cycle Sport Groningen had zelf maarliefst 4 herenteams afgevaardigd. De top dogs, onze crème de la crème qua tijdrijden eindigde op een keurige 5e plek.

De kantine van de ijsbaan bleek te klein voor een gezellige nazit. Bovendien was de koelkast niet gevuld. Kortom, voor volgend jaar bestellen we alvast zonnig zomerweer en gaan we er een nog mooier feestje van maken! 

De uitslagen vind je hier: https://dvy7d3tlxdpkf.cloudfront.net/team-jumbo/Ploegentijdrit-29-mei-2022-CORRECTIE.pdf

Voor foto's en napret klik je hier: https://www.cyclesportgroningen.nl/mijn-csg/fotos/csg-2022/ready2race-ttt-lageland

 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren