Nieuws

CSG kijkt tevreden terug op DK Tijdrijden

Terugblik:

Donderdag 7 juni jl. organiseerde Cycle Sport Groningen het DK Tijdrijden in Zeijen. Er was een zware ronde van ongeveer 14,5 km uitgezet, met enkele technische bochten en geringe glooiïngen in het parcours. De subtropische temperaturen maakten het nog zwaarder voor de deelnemers, maar ook een buitengewoon aangename avond voor het publiek.
Ongeveer 40 vrijwilligers werden opgetrommeld om de 150 renners en rensters in goede banen over het parcours te leiden. 
Vanaf 14:30 uur was CSG druk in de weer om de Brink in Zeijen om te bouwen tot een "parc fermee" voor tijdrijders, wielervolgers en -fans. In de namiddag stroomde het kleine Drentse esdorp (circa 680 inwoners) vol met renners, begeleiding, familie, ploeggenoten en fans. Het was zelden zo druk in Zeijen. Om 18:20 uur werd het programma aangevangen met de funklasse, een ICW tijdrit voor niet-licentiehouders. Bij de dames werd de tijdrit gewonnen door Loes Adegeest (NWVG) en behaalden de CSG-dames een paar mooie klasseringen in de subtop, met een 5e, 6e en 7e plek.
Ook bij de funklasse heren werd een keurige vijfde plek behaald door nieuwbakken lid Ydo Schuuring. Speciale vermelding verdiend Gerlof Hofman, die eerst een hele middag met dranghekken heeft gesjouwd om vervolgens naar een puike 12e plek met dik 42 km/h gemiddeld reed.
Vervolgens was het de beurt aan de licentiehouders. Bij de Sportklasse werd het een clean sweep voor CSG. Ervaren rot Johan Boonstra won voor Anko Smilda en Jelle-Wytze de Groot. Bij de Masters 30+ won tijdrit-crack Marthijs Wegdam met overmacht. Op gepaste afstand volgden Pieter Smith en Sytze Brouwers, die respectievelijk 2e en 3e werden. Kortom, weer twee podiumplekken voor CSG.
De winst bij de Amateurs A, eigenlijk gewoon de leukste categorie van de wielrennerij, had heel wat voeten in aarde. Topfavoriet en titelverdediger Arjen Dijkstra zat 's ochtends nog voor zijn werk in Duitsland en had het lumineuze idee opgevat om per trein terug te reizen. Ook de Duitse punktlichkeit laat weleens te wensen over, zo bleek, en dus miste Arjen een aansluiting en dreigde hij hierdoor het DK te missen. Arjen wist op de valreep in Zeijen te arriveren en nog net op tijd te starten. Niet uit het veld geslagen door deze ietwat stressvolle voorbereiding reed Arjen gedecideerd naar de overwinning. Arjen pakte hiermee zijn derde titel op rij. Kortom, die Cervelo kan aan de wilgen. Carrière geslaagd, klaar. Ronald Heringa, in tegenstelling tot Arjen ongeveer als eerste aanwezig in Zeijen, werd op slechts 9 seconden 2e en pakte zilver. Jan-Willem Bolderdijk viel net naast het podium, maar pakte een niet onverdienstelijke 4e plek.
Tenslotte was het de beurt aan de crème de la crème van het noordelijke tijdrijden, de elite-mannen en vrouwen. Bij de dames won Aafke Soet in een tijd van 19:56,09 en met een indrukwekkend gemiddelde van 44,0 km/h. Met deze tijd zou zij vele mannen achter zich gelaten hebben. Zij werd op korte afstand gevolgd door Anouska Koster, die op slechts 5 seconden tweede werd. Fleur Nagengast eindigde als derde. Oud-CSG dames Larissa Drysdale en Bettina Zijlstra eindigden respectievelijk als 11e en 12e.
Bij de beloften, jongens tussen de 18 en 23, won bijna-prof Hartthijs de Vries. Hij reed de snelste tijd van de dag met 18:09,21, wat een gemiddelde snelheid van ruim 48 km/h betekende.
Bij de elite eindigde de strijd om de medailles in een ware thriller. Na bijna 15 km fietsen eindigden de eerste 4 renners binnen 8 seconden. Uiteindelijk won Rick Ottema, die ook al het DK op de weg in Gieten had gewonnen. Kortom, een fraaie en zelden vertoonde dubbelslag. Het was echter een dubbeltje op z'n kant, want Ottema won met slechts 0,2 seconde voorsprong op Oud-CSG-er Wieger van der Wier. Bert Smilda, eveneens oud-CSG-er eindigde op 7 seconden als 3e, slechts 0,7 seconde voor de nummer vier.
Na het officiële programma viel nog een primeur te vermelden. Hoewel buiten mededingen, of beter gezegd als enige in hun categorie, maakten Cor van Leeuwen en Tristan Bangma hun opwachting op de tandem. Zij reden de allersnelste tijd van de dag met 17:57,44 en raffelden zodoende het parcours met bijna 49 km/h af. Hopelijk volgend jaar meer concurrentie voor Cor en Tristan!
Na de tandem werd direct aangevangen met het opruimen van het parcours en het vrij maken van de Brink. Als een geoliede machine gingen de CSG-ers te werk en binnen 45 min was alles weer spik en span. Vanzelfsprekend werd de avond afgesloten op het terras van de permanence, Café Hingstman, waar de koude biertjes heerlijk smaakten. Kortom, het werd nog een lange avond en een kort nachtje...
Al met al was het een heerlijke avond met prachtig weer, een bijzonder goede opkomst en nauwelijks tot geen wanklank. Daarbij haalde CSG zelf 2 titels en in totaal 7 medailles binnen. Kon minder, zeggen we dan in Groningen. 
Namens de organisatie, alle vrijwilligers ontzettend veel dank voor de inzet, renners dank voor de deelname! Alle omwonenden worden bedankt voor het geduld, het gastvrije ontvangst en de gezelligheid.
Zeijen, we hebben genoten. Tot volgend jaar!

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren