Nieuws

Verslag Mallorca 312

24 oktober was het dan zo ver. De Mallorca 312. Een tocht in Mallorca over 312km met 4600 hoogtemeters.  Via Eveline zag ik bikevillastravel (gerund door de Nederlanders Ed, Wies en Martin) voorbij komen en ben eens gaan kijken wat dat precies allemaal inhield. Daar hadden ze een arrangement om de Mallorca 312 te gaan rijden. Een week lang op Mallorca fietsen met als doel uiteindelijk de Mallorca 312 te fietsen op zondag 24 oktober. Er zat toch wel een twijfel maar toch de uitdaging aangegaan.
Dinsdag 19 oktober zouden de meeste arriveren op Mallorca. Het bleek een erg leuk gezelschap te zijn. De groep bestond uit 4 mannen en 2 vrouwen. Na aankomst iedereen op de fiets om al lekker een stukje te fietsen.
Woensdag (90km met 1150 hm) en donderdag (97km met 1930hm) hebben we samen met Martin de eerste ca 80km van de Mallorca 312 verkend. Met wat extra leuke klimmetjes. Hier zat gelijk de eerste en langste klim in. Onderweg stond Ed her en der klaar om ons van drinken en eten te voorzien. Wat reden we door een mooie omgeving met leuke beklimmingen die goed te doen zijn.
Vrijdag en zaterdag waren de rustige dagen. Diegene die wilden fietsen konden lekker fietsen of je kon lekker relaxen bij de villa. De hele week toch ook leuke gesprekken over hoe de Mallorca 312 aan te pakken. Wat doe je qua voeding en drinken.

Tijdens de week kwam ik er achter dat Martin (die als knecht voor 1 van de dames (Nikky) de Mallorca 312 ging rijden) een lekkere pace had die goed te volgens was. Hier ging ik mijn strijdplan voor de Mallorca 312 op maken. De eerste 100km (tot verzorgingspost 2) zou ik bij Martin en Nikky blijven. Na die 100km zou ik dan mijn eigen weg gaan. Dan moest ik vast voor de deadline over de finish kunnen komen. Sleutelwoord in dit strijdplan was wel 1 liter bidons. Hiermee kon ik verzorgingspost 1 overslaan. Die had ik niet bij me. Elke wielerwinkel die we tegen gekomen zijn werd op de kop gezet. Uiteindelijk gevonden.

Daar was de zondag. De grote dag. Zou mijn strijdplan gaan werken?
Om 04.00 ontbijten en 04.45 vertrekken naar de start. Toch wel met wat zenuwen om 06.30 gestart. Wat een mooi gezicht om al die lampjes zo te zien in het donker. De eerste 25km was aardig vlak.
Daarna kwamen de heuvels. Nu was het zo’n 130km op en af. Het plan tot 100km werkte voor 99%. Ik kon mooi mee in de pace van Martin en Nikky alleen bij de laatste afdaling miste ik nog even een bocht en viel (ach dat wordt tegenwoordig ook normaal). Vanaf nu was het van verzorgingspost naar verzorgingspost rijden. Deze stonden om de ca 50km . Dit lukte mooi. Als ik al een groepje tegen kwam haakte niemand aan en moest het grotendeels alleen doen. Na de laatste afdaling kwam ik wel in een leuk groepje terecht. Daar ging het tempo flink omhoog. Ik was wel verbaasd dat mijn benen zo goed voelden en gewoon mee kon met de snelheid. Bij ca 185km hadden Ed en Wies ons eigen privé verzorgingspost. Na een korte pauze op zoek naar een nieuwe groep.
Die vond ik. Een groep van meer dan 25 man. Wat heerlijk om met die groep mee te rijden. Benen nog steeds super lekker. Een big smile en mentaal nog niks aan de hand. Bij de splitsing 225/312 gingen er veel rechtdoor (225 km), we bleven met een man of 15 over. Mallorca 312 is namelijk zo opgebouwd dat je tijdens het rijden nog kan switchen naar 167 of 225 km. Met het groepje weer flink doorgereden. Kop beurten gepakt (voornamelijk op de klimmetjes die nog kwamen).
Bij verzorgingspost 5 eens kijken wie er allemaal gingen stoppen. Gelukkig bijna iedereen. Bidons gevuld, gelletjes in de zak en lekkere koude cola opdrinken. Goed in de gaten houden wanneer de echt snelle mannen weer vertrokken want daar wilde ik graag bij in de buurt blijven. Inmiddels hadden we 240km gereden. Nog 72km te gaan. Als dit zo doorging met die snelheden hoefden we nog maar een dik 2 uur. En ja hoor. Tempo ging weer lekker. Nog steeds voelde ik me goed. Daar was de laatste verzorgingspost. Weer kijken wie ging stoppen en wie niet. De meesten reden gelukkig door inclusief mezelf (was trouwens wel een geweldige verzorgingspost midden in het dorp met muziek en veel publiek en je kon er al een biertje nemen). Nog maar 25 km (vol in de wind) te gaan. Daar merkte je toch wel dat het bij iedereen zwaarder ging. Ik had inmiddels toch wel wat last van de voeten gekregen. Maar daar was het finishdorp. Na een paar kilometer was de finish!! Gehaald in een netto time van 11:01:36. Bewogen tijd op Strava 10:29:06 met een gemiddelde snelheid van 29,8 km/h.

Kortom een geweldige ervaring!! en leuke mensen ontmoet.

Eveline heeft ook een mooi verslag gemaakt voor cycloworld. https://www.cycloworld.cc/article/mallorca-312-a-gf-with-ups-and-downs/1820/

Marco Roetert Steenbruggen

Reacties

Log in to read and post comments

Our sponsors