Nieuws

Winst in Omloop van Gaast, NK Tijdrijden en diverse podiumplekken

Onze wedstrijdrenners beleefden afgelopen week een druk weekje. De rood-zwarte trein stond bij diverse evenementen aan het vertrek en niet zonder resultaat!

Winst in Gaast
Op donderdag 6 juli organiseerde de WV Snits de Omloop van Gaast. De organisatie had een fraai en pittoresk parcours uitgetekend van zo'n 9 km, langs dijkjes, dorpjes en door winderige weilanden. CSG stond met 5 man aan het vertrek bij de amateurs, voor een koers over zo'n 80 km. Berend en Marco zaten vanaf de eerste ronde mee vooraan en trokken het direct "op de kant". Ondanks dat het parcours strak langs het IJsselmeer liep, waaide het te weinig om het echt in waaiers te trekken. Hooguit wapperden er achteraan wat mannen af. In de volgende ronden waren het afwisselend Hans, Tim en Robert die vooraan meesprongen. Na 40 km verloor Marco een (volle) bidon. Hij besloot hierop de benen wat te sparen én om hier en daar een slokje water te bietsen bij zijn ploeggenoten. Hans meende onderweg de premiesprint voor de rollade te winnen, maar helaas bleek er al iemand solo voor het peloton te rijden. Een paar ronden later pakte Berend wel de premiesprint voor de tulband, toen hij inmiddels ook solo voor het peloton uit reed. Berend sloeg een mooi gat, verdween bijna in de verte maar werd uiteindelijk toch terug gepakt. Lang verhaal kort, het werd een pelotonsprint. De laatste kilometers richting Gaast, richting de finish waren smal en wind tegen. Het was dus zaak tijdig op te schuiven en hopen dat er ruimte zou zijn voor een puike sprint.
Tim nestelde zich op kop en trok hard door met nog één renner in zijn wiel. Marco zag een opening en sloop, zij het half door de berm, mee naar voren. Tim trok zodanig hard door dat de drie voorsten een gat sloegen met het aarzelende peloton. Marco zat in het derde wiel, begreep direct deze unieke kans en brulde dat Tim volle bak door moest rijden. Aldus geschiedde en Marco zette zijn sprint vroeg in, wetende dat het peloton nog op gang moest komen. Op zo'n 500 meter van de streep ging Tim opzij, de tweede medevluchter had geen benen meer en dus zette Marco aan met alles wat nog in de tank zat. De laatste 100 meter waren niet fraai meer, vechtend tegen de kramp, maar het was genoeg. De bloemen en overwinning waren voor CSG.
Hans Groenhoff en Robert Janssen reden respectievelijk naar een mooie 8e en 10e plek. De overwinning werd gevierd in de plaatselijke feesttent in Gaast, met als toetje een bezoek aan de Mac in Sneek ;-)

NK Tijdrijden Nijeveen - Winst voor Larissa
Het NK tijdrijden voor amateurs / vrije renners werd op zaterdag 8 juli verreden in Nijeveen. De organisatie had een biljartvlak parcours uitgetekend van 22 km. Hoogtemeters zijn daar overigens ook niet te vinden, maar dat terzijde. Het parcours bestond uit een ronde van 11 km die twee keer afgelegd diende te worden. Er stonden diverse hele en halve CSG'ers aan het vertrek in verschillende leeftijdscategorieën. Het NK werd onder zware, bijna tropische omstandigheden verreden. Veel renners hadden dan ook moeite om de tweede ronde op snelheid te blijven. Een enkeling kookte zelfs gaar in de warme tijdrithelm.
Bij de dames tot 35 jaar reed Eline naar een knappe tweede plek. Haar eindtijd was 31:29, waarmee ze een gemiddelde snelheid behaalde van 41,4 km/h. Waarvan akte!
In de categorie dames 35+ pakte Larissa de winst! Zij reed een eindtijd van 31:22. Lyke pakte het zilver in tijd van 31:39. Kortom, deze dames zijn mooi aan elkaar gewaagd, dat belooft wat voor het NCK en onze eigen ploegentijdrit in Lageland!
In de categorie "halve CSG'ers" reed Stef Jonker naar een keurige 8e plek bij de heren 50+. Half Kannibaal - Half CSG'er, half mens - half brommer Jan Wessel Hovingh eindigde als 19e bij de heren 40+, vlak voor (onze eigen) Jelle Wytze die naar een 20e plek reed.

Derde plaatsen bij Ready2Race Assen
Alsof bovenstaande allemaal nog niet genoeg was, werd op zondag deelgenomen aan de Ready2Race wedstrijd in Assen. Het parcours was een soort mini-Corpus, een rondje van 750 rond een sportveld met gemakkelijke bochten. In de klasse 2 was CSG goed vertegenwoordigd en lieten de renners zich veelvuldig van voren zien. Uiteindelijk draaide de koers uit op een massasprint, waarbij David ietwat ver van achteren zat. David had al meerdere podiumplekken behaald dit voorjaar, maar mist nog een zege op zijn palmares. Gezien zijn sprintsnelheid lijkt dat een kwestie van tijd, maar in Assen lukte het niet om op te boksen tegen het treintje van Meteoor-Assen-Roden. David wurmde zich naar voren in de laatste ronde en sprintte naar (wederom) een mooie derde plek.
De wedstrijd in klasse 1 / Hoofdklasse kende een ongekende opkomst van CSG'ers. Welgeteld 10 man aan het vertrek. Een dikke luxe, maar ook een tactische uitdaging, want hoe los je dat op? Adel verplicht en numeriek overwicht moet je wel uitspelen natuurlijk. Kortom, er werd afgesproken dat er minstens 2 maar liever meer CSG'ers in elke kopgroep moesten zitten. Na een brute openingsfase reed na zo'n 15-20 minuten een kopgroep weg met Berend en Rogier. Ook de Kannibaal en Gaul waren vertegenwoordigd en het peloton gaf haar zegen voor deze (vroege) vlucht. Twee man in de kopgroep, 2 van onze sterkste renners, met nog snelle mannen in het peloton. Kortom, een gunstige situatie.
De kopgroep bleef zeker een half uur op 30 ronden, circa een halve ronde voor het peloton rijden. In het peloton werd geaarzeld en getreuzeld. Soms kwam er een achtervolging op gang, maar even zovaak viel het weer stil. De overige CSG'ers reden attent mee, zonder echt aanstalten te maken om het gat dicht te rijden. Marco bleek geen topbenen te hebben, maar wilde zich nog wel nuttig maken voor de ploeg en bedacht een oude indianentruc, gezien op tv (marathonschaatsen). Hij liet zich een halve ronde afzakken naar de kopgroep en deed daar een paar fikse beurten. De kopgroep spatte net uiteen en hij kon zo mooi even een gat dichtrijden voor Rogier en Berend. Vervolgens nog 2 beurtjes om samen met de koplopers naar de staart van het peloton te rijden. Zodoende konden Berend en Rogier wat uitblazen en sparen in het peloton. Het peloton sprintte vervolgens enkele ronden eerder af en onze kopmannen gingen met z'n vijfen de finale in. Er werd gepokerd, getelefoneerd en een enkele schijnbeweging gemaakt. Uiteindelijk was het Rogier die op zo'n 500 - 600 meter van de streep als eerste aanging en een mooi gat sloeg. Hij leek het even te gaan halen, aan de aanmoedigingen vanaf de zijlijn heeft het in ieder geval niet gelegen, maar dat was buiten Bas Bosma (Team Muta) gerekend. Bas reed het gat eigenhandig dicht en pakte vervolgens gedecideerd de winst. In zijn kielzog reed Matthijs Dijkstra (Kannibaal) naar een tweede plek en Rogier eindigde als derde. Berend kwam moegestreden als 5e over de streep.