Blog

Middelstum - Behind the scenes

 • Vereniging
 • 3 minuten (651 woorden)

Omloop van Middelstum – Behind The Scenes

Het nagenieten van De Omloop is begonnen. Mijmeren over al die aankomende koerspareltjes ook. Hier dreigt het MCC-syndroom [A]. Kunnen we niet hebben natuurlijk, daarom een ode aan alle hulp in Middelstum en stiekem ook een klein kijkje achter de schermen.

Concept ‘De Omloop van Middelstum’ is simpel doch doeltreffend. Een zekerheidje op de wielerkalender: laatste weekend in maart streep trekken op de Pompsterweg in Middelstum. Vergunning aanvragen (elk jaar weer iets uitgebreider beschrijven van wat al jaren een beproefd concept is).

Daarna 2 telefoontjes: naar Aaldert [1] van Robbe Interieurbouw (na een: “ik had telefoontje al verwacht, bist loat”, “ja” en “ik sta weer in de bocht, certificaat al binnen” is dat binnen de minuut geregeld) en René van Aviateur Bakkerij [2] (“Parkeerplaats heeft nieuw wegdek, hek staat altijd voor jullie open. Veel plezier de 26e maart”) is ook die taak vlot afgevinkt.

Dan moet ik toch even een kort zijweggetje bewandelen. Niets is namelijk wat het lijkt en schuivende panelen in wielerorganiserend Nederland overtreffen zelfs mijn verbeeldingsvermogen. Enkele avondoverlegjes in goed gezelschap [3] verder komt het erop neer dat we in 2023 weer zelf De Omloop in zijn geheel mogen organiseren. De Omloop is geen onderdeel meer van de R2R-familie. Zwart-geel kleurt gewoon weer CSG-rood (ze winnen niet alles!). Gelukkig hebben we dan Steven [4] die er met tomeloze inzet zijn schouders onder zet en een nieuwe pilot, inschrijfmodule en ondersteuning regelt.

Met vergaderen verstrijkt ook de tijd makkelijk. Tijd dus voor de logistieke zaken. De vergunning komt binnen en dat levert 2 nieuwe taken: vrijwilligers werven en afdeling verkeer bellen. Eerste is inmiddels een vooropgezet eentweetje tussen Patron [5] en Directeur. Mogen jullie wat van vinden, doen we niks mee. Tweede is een belletje naar de afdeling verkeer: “doen we weer een setje hekken, schaftkeet en eem veg’n?” is met een snel ‘graag’ vlotjes beklonken [6].

Dan worden de plaatjes weer opgepoetst, de socials aangeslingerd en de lunchpakketjes geregeld [7]. Inschrijvingen stromen binnen [8]. De voorpret is begonnen, appen wordt een goesting-verhogende dagtaak.

Als de dag daar is mag je dan met de beste ondersteuning [9] die je je kunt wensen vooraan staan bij De Omloop. De fijne kneepjes van het wielertoezicht leren van het KNWU jury-corps [10]. Vermeldenswaardig de jury-opmerking tijdens de verkenningsronde: “leg maar een touw in de auto voor als er hier één de plomp in gaat”. Bleek mijn deskundigheid ver te boven te gaan, die van één onzer clubleden [10a] niet. En dat leert dan weer dat zelfs EHBO’ers [11] een visvergunning hebben.

De schaduwkant van onze mooie sport was helaas in De Omloop ook zichtbaar aanwezig, een nare valpartij in de eindsprint van klasse 2 met meerdere betrokken renners. Eén renner is met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, hoefde gelukkig niet te blijven en inmiddels thuis aan het herstellen. Blijft toch naar als het zich voordoet.

Na afloop overheerst toch een gevoel van CSG-trots. Op het parcours zijn de wedstrijden fantastisch begeleid [12], specifieke situaties prima opgevangen, communicatie tip-top in orde. Een droom voor iedere wedstrijdorganisatie.

Trots dat we dit met zijn allen hebben neergezet. We zeggen het vaker: zonder vrijwilligers geen koers! De hulde komt jullie daarom allen toe, ik heb er graag deel van uit gemaakt.

Tot de volgende!

Johan Appeldoorn

 

De Omloop van Middelstum 2023 werd mede mogelijk gemaakt door:

 1. Robbe Interieurbouw & Aaldert
 2. Aviateur Bakkerij
 3. Hans
 4. Steven
 5. Marco
 6. Gemeente Eemsdelta (Jessica en Anne)
 7. Berend en Velodroom
 8. Alle deelnemers
 9. Susanne
 10. Rikus, Koos, Sjako en Kor
 11. Marianne en Merlijn
 12. Vrijwilligers: Bart, Bertelt, Dinie, Dirk-Jan, Dorien, Edwin, Eric, Eveline, Guido, Hans, Jan, Jannes, Lyke, Meriam, Rachella, Rick, Rob, Rob, Ronald, Rosana, Vibeke, Wian [10a], Wichard, Yvan
 13. Een ieder die ik mogelijk ten onrechte vergeten ben of zich vergeten voelt.

A Marcher-à-Côté-des-Chaussures

N.B. Onderstaande foto's zijn van Bert Smilda.

Het is koers!

Zonder vrijwilligers geen koers.

Bedankt en tot de volgende!


UCI Gravel World Championships 2023: Bucketlist -1!
16okt

UCI Gravel World Championships 2023: Bucketlist -1!

Wie mij een heel klein beetje kent, weet dat ik bij het uitdelen van de klimbenen zo ongeveer net voor de bezemwagen in de rij stond....

Winter Fiets Elfstedentocht
18jan

Winter Fiets Elfstedentocht

Winterfiets 11-stedentocht 2023 Geschreven door: Susanne Pathuis Eind december werd er een startbewijs aangeboden voor de Winterfiets...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren